Térkövezés


Térkő lerakásának lépései:

1. A megfelelő térkő kiválasztása:

Garázsbeállók, járdák, kerékpárutak kialakítására elegendő a 6 cm-es térkő. Állandó forgalomnak (teherautó) kitett utak, parkolók esetében a 8 cm-es vastagságú térköveket ajánljuk.

2. Tükörkészítés alapozás:

Alapfeltétel a megfelelő teherbírású és vízelvezetésű fagyálló aljzat készítése. Ehhez 40-80 cm mélységben a talaj ki kell szednünk. A tervezett szélektől kb. 30 cm-el szélesebbre szedjük ki és 1-2 %-os lejtéssel alakítsuk ki a megfelelő vízelvezetés miatt. Ha a burkolat épülethez fog csatlakozni akkor mindig az épülettől kifelé kell lejtetni

3. Fagyvédő/teherhordó réteg kialakítása:

A következő teendő a teherhordó réteg kialakítása . Gyalogos forgalom esetén elegendő a 5-15 cm vastagság míg szegélygépkocsi forgalomnál 15-30 cm javasolt. A tükör mélységét elsősorban mindig a terület típusa szerkezete határozza meg, ez után a várható teherbírás forgalom határozza meg! Ez a réteg készülhet zúzott kőből, és földnedves betonból is. A lényeg hogy a felhasznált anyag agyagmentes legyen mert elszíneződést okozhat a burkolaton. Megfelelő víztartalom mellett egyenletesen tömöríteni kell a kész felületet.

4. Ágyazat kialakítása:

A már elkészített teherhordó rétegre 0,2-0,4 cm szemcsenagyságú zúzalékból vagy homokos kavicsból készítsünk egy 2-4 cm vastag ágyazatot lehúzóléc segítségével. Vegyük figyelembe hogy a végleges utolsó tömörítésnél még kb. 0,5- 1 cm-el a felület megsüllyed. Ezt a réteget nem kell tömöríteni. Mindig csak akkora felületet készítsünk elő amennyit az adott idő alatt le tudunk rakni.

5. A térkő lerakása:

A lerakást általában a legmélyebb pontról és szélről magunk felé indulva kezdjük hogy a már elkészült ágyazatunk ne sérüljön meg. A lesimított burkolatágyra többé rálépni nem szabad. A térkő lerakásánál az esztétikus kivitelezés érdekében használjunk zsinórt vagy lécet az egyenes fugavonal megtartásához. A fuga mérete 3-5 mm kell hogy legyen. Színes térkövek esetén egyszerre több raklapból dolgozzunk a megfelelő színhatás elérése miatt.

6. A fugázás:

A térkövezés egyik utolsó lépése a fugázás, amit a lehető legfinomabb homokkal végzünk el. Ha nagyobb térközöket hagytunk, elegendő csak leszórni a homokot, és addig söprögetni, amíg magától ki nem telítődnek a rések, de kisebb hézagoknál gyakran kézzel is rá kell segíteni a telítést.

7. A döngölés:

A fugázást követően nagyon fontos a lerakott térkő döngölése, amit otthoni körülmények között és kisebb felületeknél egy könnyebb farönkkel végzünk, de van hozzá célszerszám is, egy gumiborítású vibráló gép képében. A térkövezett felületet mindig a szélektől a középrész felé haladva döngöljük, és addig végezzük a teendőt, amíg a burkolat megfelelő szilárdsággal nem rendelkezik. Ezután az esetleges fugaréseket még egyszer feltölthetjük, majd a felület a lesöprést, valamint egy finom áztatást követően kíméletesen azonnal használatba vehető.

Felkeltettük érdeklődését?

Kérje díjmentes árajánlatunkat.

Ajánlatot kérek